iOS 16 Update -- issues and fix

Av8tor

Well-Known Member
First Name
Kevin
Joined
Aug 6, 2021
Threads
30
Messages
662
Reaction score
862
Location
Richmond, VA
Vehicles
Fusion Hybrid, MME GTPE
Occupation
Systems Engineer IOT
Country flag
Updated to iOS 16 last night, found that CarPlay connected normally, but it lost connection to the Mach-e to get the battery level. Decided to repair to the car (deleted phone from car and deleted car from phone). Could not delete the iPhone from Sync until after I rebooted Sync (steering wheel, Volume Down + Next/Right Track Advance).

once I re-paire the phone, all worked swimmingly.

[EDIT] Issue Occurred again, you will notice that the arrival charge will begin climbing, and a few minutes later you will get the lost communications message. After that the arrival charge will keep climbing and Climbing..

[EDIT] Rebooted Sync to resolve loss of communications to current charge, not sure is it iPhone or Sync's issue. CarPlay Connects, Charge state comms is flaky.

notice it now shows charge on arrival.

1663073525771.png

 
Last edited:
First Name
Ralph
Joined
Mar 26, 2022
Threads
1
Messages
14
Reaction score
17
Location
West Nyack, NY
Vehicles
2022 Ford Mustang Mach-E Premium Ext AWD Ice White
I also had this happen to me this morning but I was in the middle of driving so I couldn’t deal with it. About 20 minutes later while driving it said it reconnected on its own and then showed the battery level.
 

COACH CHRIS

Well-Known Member
First Name
C
Joined
Aug 12, 2021
Threads
12
Messages
127
Reaction score
168
Location
NJ
Vehicles
Mustang Mach-E AWD Select
Country flag
Nice. I didn't notice this yesterday but this morning I didn't seem to have any issues - perhaps it resolved itself but appreciate that you found (& posted!) your fix.
 

cdodge

Member
Joined
Jul 28, 2022
Threads
2
Messages
24
Reaction score
42
Location
Miami, Fl
Vehicles
Mache E GT
Same issues here The Betas seemed to work better than the public release
 

Blue highway

Well-Known Member
First Name
Steve
Joined
Oct 15, 2021
Threads
2
Messages
819
Reaction score
1,150
Location
Oregon
Vehicles
Mach E Premium SR RWD
Country flag
Updated to iOS 16 last night, found that CarPlay connected normally, but it lost connection to the Mach-e to get the battery level. Decided to repair to the car (deleted phone from car and deleted car from phone). Could not delete the iPhone from Sync until after I rebooted Sync (steering wheel, Volume Down + Next/Right Track Advance).

once I re-paire the phone, all worked swimmingly.

notice it now shows charge on arrival.

1663073525771.png
Percent on arrival... love it.
 


kdonnel

Well-Known Member
Joined
Oct 31, 2021
Threads
10
Messages
194
Reaction score
232
Location
Metro Atlanta
Vehicles
2022 CA Route 1, 2020 Bolt EV
Country flag
It seems less than accurate.

Leaving the office it predicted a 75% arrival at home.

Part way home it adjusted to 74%. Makes sense, perhaps my miles per kwh was lower than estimated.

A couple miles or so from home it adjusted to 76%. Seemingly that makes sense, perhaps my miles per kwh was now higher than estimated.

The problem is the car was already at 75%.

I arrived home at 75% just as the estimate changed to 77%.
 

MONDO

Well-Known Member
First Name
J
Joined
May 27, 2021
Threads
2
Messages
178
Reaction score
135
Location
New England
Vehicles
(2021) Space White, Premium, AWD Ext Range
Occupation
Design Engineer
Country flag
Had this happen to me twice on my drive from MA to NJ today. I left it for awhile hoping it would reconnect but never did. Found that if I ended the routing and restarted Maps would sync back up to my charge level.
Deleting PAAK and repairing seems like far too much work. I’ll wait for an iOS update to patch this problem.
 

ripperAZ

Well-Known Member
First Name
Ripper
Joined
Mar 4, 2022
Threads
16
Messages
681
Reaction score
865
Location
AZ DESERT
Vehicles
2022 Ice White Mustang Mach E AWD EX BATT
Eh. Old MSDOS computer guy here. But IOS is the same ….

Ctl. Alt Dlt.
Remember that key combination that solved the Microsoft blue screen of death?

after the hard reboot, 20 minutes, modem reboot bunch of fuzzy, crackling noises we all used to ❤ love

and we’re back online
I would do a full control, alt delete reboot on your car as well

Jes sayin. Unplugging also works.
 

Motomax

Well-Known Member
First Name
Max
Joined
Jul 19, 2021
Threads
2
Messages
778
Reaction score
782
Location
California
Vehicles
VW GLI, 4Runner
Country flag
I never use Apple Maps so I had no idea this was a thing lol.
next time just reboot sync and your phone. That should fix the vast majority of your issues.
 
OP
OP
Av8tor

Av8tor

Well-Known Member
First Name
Kevin
Joined
Aug 6, 2021
Threads
30
Messages
662
Reaction score
862
Location
Richmond, VA
Vehicles
Fusion Hybrid, MME GTPE
Occupation
Systems Engineer IOT
Country flag
Issue Occurred again, you will notice that the arrival charge will begin climbing, and a few minutes later you will get the lost communications message.

I’ll see if it reconnects on its own as others have observed.
 

JohnnyForensic

Well-Known Member
First Name
John
Joined
Apr 14, 2021
Threads
40
Messages
878
Reaction score
1,747
Location
VA, US
Vehicles
'21 Infinite Blue MME 4X Premium
Occupation
Digital Forensics
Country flag
Strange. I wonder if this is some specific combo of SYNC version and iOS 16? I’ve been on iOS 16 since Developer Preview 1 and have had no trouble. I’ve had the final version for a week before public release, and I drove an hour yesterday with no issue. I’m pretty far back on vehicle power-ups…maybe there’s some incompatibility higher in the SYNC versions.
 
OP
OP
Av8tor

Av8tor

Well-Known Member
First Name
Kevin
Joined
Aug 6, 2021
Threads
30
Messages
662
Reaction score
862
Location
Richmond, VA
Vehicles
Fusion Hybrid, MME GTPE
Occupation
Systems Engineer IOT
Country flag
Last edited:

kennethjk

Well-Known Member
First Name
Ken
Joined
Sep 3, 2021
Threads
10
Messages
1,655
Reaction score
972
Location
New City, NY
Vehicles
MME Prem. EB 4WD, 911s, X3, XT5
Occupation
Retired
Country flag
using Blue Cruise today for the first time since I upgraded to Apple IOS 16. Car meandered within the lane quite a bit at the beginning and then got better. Also the arrow showed my car going sideways in Apple car play Nav . That straightened out to point in the direction of the car after I restarted the car

 

 
Top